Започва механично почистване и измиване в свинефермата в Новоселци

Започва механично почистване и измиване в свинефермата в Новоселци Извършена е дезинфекция в свинекомплекса в Новоселци, където преди седмица бе установен случай на африканска чума по свинете. Умъртвени и загробени са над 3 800 животни. Предстои да започне механично почистване на всички помещения във фермата - каза д-р Адриан Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Видин:
"Сега предстои да се започне механично почистване на всички помещения, детайли, като това са самите силози, където е храната, защото автоматично е храненето, хранилки, поилки, вентилационна система трябва да се разглоби, почисти и да се извърши дезинфекция. И накрая след като приключи механичното почистване и измиване, се прави заключителна дезинфекция. Но не мога да кажа кога ще се случи. Всичко зависи как ще протече и завърши механичното почистване и измиване. След това ще има един период от месец може би. След това ще се настанят сентинелни животни /б.р. чувствителни към зараза/, които съответно да престоят определен период и да се вземат проби по схема. И ако няма проблем, след това, ще могат да се заселват нови партиди."
Д-р Данков отново призова стопаните, които отглеждат животни извън 20-киломтровата санитарна зона, да обърнат внимание на мерките за биосигурност и при съмнение за заболяване да потърсят ветеринарен специалист.
27.09.2019, 16:55 часа
909 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha