Враца за поредна година стана част от Европейската седмица на спорта #BeActive /снимки/

Враца за поредна година стана част от Европейската седмица на спорта #BeActive /снимки/ Вчера Областна администрация – Враца, съвместно с Община Враца, бяха домакини на Европейската седмица на спорта #BeActive с провеждането на турнир по стрийтбол за деца и ученици от различни възрасти. В инициативата участваха 3 отбора във възрастова група от 5. до 8. клас и 5 отбора от 9. до 12. клас. Национален координатор на инициативата за България е Министерството на младежта и спорта, а през 2019 г. мотото на кампанията е „Бъди активен, открий своя спорт, избери своя спортен клуб!“. Кампанията подпомага личностното развитие на младите хора и подкрепя спортните им потребности чрез изграждането на чувство за отборен дух, толерантност и солидарност. 
Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот и се провежда за пета поредна година в България. Целта на инициативата е да стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност, като по различни начини се стигне до всеки един български град, до всяко българско училище, до всеки млад човек.
Спортният празник във Враца беше открит от заместник – министъра на младежта и спорта доц. Стоян Андонов и заместник областния управител Мирослав Комитски.
Заместник – министър Андонов поздрави всички спортуващи от името на министър Красен Кралев и пожела спортът в града да се развива все така успешно.
Заместник областният управител Мирослав Комитски отбеляза при откриването, че Враца става част от най-мащабната обществена кампания в България, насочена към популяризирането на движението и спорта.
„Държавата прави всичко възможно да помага там, където се работи и има желание за обновяване на спортната инфраструктура. Нашият град има своите спортни достижения, благодарение на оптималната среда, която осигуряваме и възможностите за спорт на открито и в добре оборудвани спортни зали“, посочи Комитски. Той припомни, че през 2017-та година, беше открита реконструираната и изцяло обновена закрита лекоатлетическа писта към спортен комплекс "Христо Ботев". 
„Обектът не беше ремонтиран от построяването си. Спортният комплекс „Христо Ботев“ има ново осветление, изградени са спортни съоръжения и площадки в града, така че, децата и спортистите на Враца да могат да спортуват в съвременни условия. В момента се реализира проектът за обновяването на спортна зала „Вестител“, мащабна реконструкция се осъществява и на волейболното хале, възстановено е футболното игрище в Основно училище „Васил Левски“, предстои изграждане на игрище с изкуствено покритие в Начално училище „Свети Софроний Врачански“, изготвен е проект за нов открит плувен басейн и предстои реконструкция на стрелбището в Спортен комплекс „Христо Ботев“. Разбира се има още нови дейности, които предстоят в посока модернизиране на спортните съоръжения в училищата“, отбеляза заместник областният управител Мирослав Комитски. Той допълни, че въпреки трудностите, породени от липсата на грижа за учебните и градските спортни бази през годините, успехите са вече факт, а Община Враца и държавата се намесват адекватно и все по-осезаемо. 
„Европейската седмица на спорта е инициатива, чрез която искаме да покажем колко важен е спортът, че в училище може и трябва да има спорт и той не трябва да бъде само „ден на спорта” или „седмица на спорта”, a да се практикува целогодишно, всеки ден. Защото спортът е здраве, защото здравият дух може да съществува само в здраво тяло. Бъдете активни – спортувайте активно!“, заяви Мирослав Комитски.
Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели - грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, световната и европейската ни шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за младежи в тройния скок Александра Начева, параолимпиецът  Денислав Коджабашев, младата българска звезда в алпийските ски Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти Йордан Йовчев.
Специален гост на спортната инициатива беше баскетболистът на БК “Балкан“ Крис Минков, който демонстрира баскетболни умения и с тях мотивира младите хора да се включат в активен спорт. 
Всички отбори получиха награди от Министерството на младежта и спорта.
BeActive 2019 е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС.
30.09.2019, 08:15 часа
1133 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha