18 000 души излязоха на протести в Каталуния

18 000 души излязоха на протести в Каталуния Хиляди привърженици на отделянето на Каталуния от останалата част на Испания излязоха на протестно шествие вчера вечерта в Барселона, предаде Асошиейтед прес.
Те отбелязаха втората годишнина от провеждането на забранения от властите референдум за независимост на Каталуния. Тогава вотът предизвика трус в испанската политика и постави началото на най-тежката институционална криза в страната от десетилетия насам.
Протести имаше и в други населени места на Каталуния. В Барселона шествието потегли от централен площад, обиколи някои от училища, в които преди две години се гласуваше на референдума и които бяха щурмувани тогава от полицията. Протестиращите носеха плакати и скандираха: "Не е забравено и няма да забравим", визирайки сблъсъците между гласоподавателите и полицията по време на забранения от властите референдум.
По данни на полицията в Барселона в протестното шествие са участвали 18 000 души. Миналата година в подобно протестно шествие участваха 180 000 души, като се стигна до блокиране на магистрали и на железопътни линии. Протестът снощи премина при засилено полицейско присъствие.
02.10.2019, 10:28 часа
372 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha