Над 5500 птици, бозайници и влечуги са обект на търговия по света

Над 5500 птици, бозайници и влечуги са обект на търговия по света Над 5500 вида птици, бозайници, влечуги и земноводни са обект на законна и незаконна търговия по света. Това означава 18% от гръбначните видове на земята. Тази цифра е по-висока от предходните оценки, се посочва в изследване, публикувано в научното издание "Сайънс" и БТА.
Най-засегнатите видове са често и най-уязвимите или застрашените от изчезване, казват авторите на изследването – учени от университетите във Флорида и Шефийлд.
При бозайниците са засегнати 27 % от видовете с цел извличане на продукти от тях, какъвто е например случаят с панголините, които са убивани заради люспите и месото им. Влечугите и земноводните често пъти са продавани като домашни животни или за зоопаркове, циркове и изложения. 23 процента от птичите видове са купувани и продавани както за домашни животни, така и за извличане на продукти от тях с цел произвеждане на медикаменти или за трофеи.
Според изследователите броят на засегнатите видове е с 40-60 процента повече в сравнение с предишните проучвания. Специалистите предвиждат, че в бъдеще законната и незаконната търговия ще добавят между 317 и 3196 вида към списъка, основно видове близки до тези, които вече се ловуват, или относително големи животни, които са най-ценените.
Видовете в изобилие не са обезателно защитени. Видовете често пъти са добавяни в списъците за защита, след като се наблюдава значителен спад при тях, казват учените.
Същевременно министерството на околната среда на Република Южна Африка съобщи за конфискувани 340 килограма лъвски кости, предаде Франс прес. Трима души са били арестувани. Костите са били в сандъци, предназначени за Малайзия. Те се използват за медицински цели или за производството на бижута.
В Африка живеят над 11 000 лъва, от които 3000 са на свобода в националните паркове. Международната търговия на части от лъвове, убити в дивата природа, е забранена с международни договори, но е разрешена за животни, отглеждани в плен. Износът на тези части изисква обаче специално разрешително.
 
04.10.2019, 11:35 часа
391 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha