Първо място за "Северняци" от фолклорен фестивал в Благоевградско

Първо място за "Северняци" от фолклорен фестивал в Благоевградско Първо място завоюваха танцьорите от фолклорна студия "Северняци" на Шестнадесетия международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува" в село Микрево, община Струмяни, обл. Благоевград. Наградата е в категория "Танцово изпълнение-обработен фолклор" за танцови състави над 18 години. 
Спечелихме, защото работим упорито, а танцьорите от "Северняци" дават всичко от себе си, каза ръководителят Ерик Петров.
"Тази година в продължение на три дни стотици състави, които са на много добро ниво, се изявиха на сцената. Това е удовлетворение от свършената работа, която хвърлихме по време на репетиционния период, за да се представим достойно. Показахме програма от 14 минути, под наименование "Из Видинско"-  два танца, моя хореография за Фолклорната студия, и едно местно хоро- "ситно влашко", в изпълнение на Работилницата за хора "Северняци", които също се представиха отлично. Наградите са награди, най-важното е, че всички обичат фолклора, дават всичко от себе си, работят от сърце и са удовлетворени от това, което правят."
Тази година фестивалът събра на една сцена в село Микрево български и чуждестранни ансамбли, танцови състави, вокални групи и индивидуални изпълнители, които разкриват красотата на автентичния и обработен фолклор на своите народи, съхранен през вековете. Наред с българските изпълнители, в конкурсната програма участваха състави от Грузия, Полша, Румъния, Сърбия и Македония. 
Изпълненията бяха оценявани от специалисти- фолклористи, музиковеди, хореографи и етнолози. На първо място, в същата категория, но с по-малко точки, се класира и Фолклорен ансамбъл "Ритъмът на Балканите" от Букурещ. 
"Северняци" участваха и в празничната програма във втората фестивална вечер, която беше излъчвана по една от телевизиите- медиен партньор на фестивала. Победителите в различните категории получиха дипломи и статуетки. 
Фестивалът "Малешево пее и танцува" се организира за първи път през 2004 г. и има конкурсен характер. В журито са фолклористи, музиковеди, хореографи и етнолози. Още с първото си издание се превръща в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор. Идеята на фестивала е да съхранява и популяризира фолклорното богатство не само на региона и България, но и на Балканите, Европа и света. 
07.10.2019, 15:41 часа
686 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha