Проучване: Замърсеният въздух може да причини косопад

Проучване: Замърсеният въздух може да причини косопад Замърсяването на въздуха може да доведе до косопад, сочи ново проучване, цитирано от “Индипендънт”.
Учените са установили, че излагане на най-разпространените замърсители във въздуха намаляват нивата на четири протеина, които се грижат за растежа и здравината на косата ни. Те забелязали също, че този ефект се увеличава при скок на въздушното замърсяване.
Тези данни сочат, че хората, живеещи в близост до градове и индустриални зони са изложени на много по-висок риск от оплешивяване.
Замърсяването на въздуха вече е водеща причина за повишаването на раковите заболявания, сърдечни и белодробни проблеми. Пресметнато е, че мръсният въздух води до 4,2 млн. случая на преждевременна смърт годишно.
Лекарите, направили последното изследване, коментират, че са нужни допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези резултати и извън лабораторията.
За да съберат данните си, учените изложили човешки космени фоликули на висока концентрация на прах и 10 микрометра дизелови частици. Като резултат установили, че нивата на бета-кератин – протеин, който е свързан с растежа и регенерацията на косата ни, намаляват драстично.
Протеините сиклин D1, сиклин Е и CDK2 също били засегнати, като негативното влияние се засилвало при по-високи нива на замърсяване.
Резултатите били едни и същи и за двата пола, независимо от възрастта на участниците.
09.10.2019, 11:26 часа
704 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha