Трима си поделят Нобеловата награда по химия

Трима си поделят Нобеловата награда по химия Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино спечелиха
Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии, съобщава сайтът Nobelprize.org, цитиран от БТА. 
Тези леки, зареждащи се и мощни батерии сега се използват навсякъде - от мобилните телефони и лаптопите до електрическите автомобили. Те променят коренно живота ни, откакто навлизат в употреба през 1991 г., заявява от Нобеловия комитет. 
Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър за "овладяване на мощта на еволюцията".
Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Най-известните лауреати на Нобеловата награда за химия са Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.
Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.
Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).
Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън за разработване на криолектронна микроскопия, която революционизира биохимията. 
09.10.2019, 13:49 часа
251 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha