Затворнички в Сливен се жалват на омбудсмана

Затворнички в Сливен се жалват на омбудсмана Лишените от свобода в Сливенския женски затвор се оплакват от медицинското обслужване, неизпълними работни норми, както и високите цени на продуктите в лавката на затвора. Това каза пред журналисти в Сливен омбудсманът на Република България Диана Ковачева, която заедно с екип от експерти извърши проверка в Сливенския затвор и участва в приемна на граждани от Сливен и региона.
Над 50 от затворничките са се срещнали през деня с обмудсмана, като по подадените от тях жалби ще бъдат извършени проверки. По думите на Ковачева затворът разполага с ремонтиран и добре оборудван медицински център, но в него не работи гинеколог, от известно време няма и директор. Затворничките са се оплакали от високите и почти неизпълними норми при полагания от тях труд и съответно ниските възнаграждения. Около 60 са работещите там, но не всички желаещи да полагат труд имали възможност за това.
Проверяващите са посетили килиите, местата за полагане на труд, общежитието от открит тип и новоремонтирания арест. Забележки има само към общежитието от открит тип, за което все още не са предвидени средства за ремонт. Затворът в Сливен е един от най-добре ремонтираните и поддържаните в страната, са констатирали проверяващите. При последната проверка от 2016 година са били изнесени данни за битови неуредици, които с днешна дата са били отстранени, посочи Ковачева.
Диана Ковачева коментира и ситуацията с фалшивите слухове, накарали стотици родители да изведат децата си от училище в началото на седмицата. Според нея институциите са реагирали адекватно, но е важно да се направи анализ на причините.
09.10.2019, 16:44 часа
508 1
Коментари

Затворничка

09.10.2019, 19:22 часа
Тука е много зле, даже краставиците ни ги дават нарезани.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha