ЕК започва наказателни процедури срещу България

ЕК започва наказателни процедури срещу България Европейската комисия реши, че открива наказателни процедури срещу Австрия, България, Румъния и Унгария заради подписването на 13 септември 2018 г. на споразумение с пет държави от Западните Балкани за автоматизиран обмен на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства.
Според комисията споразумението нарушава изключителната компетентност на ЕС в тази област. Обменът на такива данни между държавите в ЕС е уреден с решенията на Съвета на ЕС, уточнява Комисията. 
Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят на доводите на комисията. Европейската комисия може да реши да продължи след това наказателната процедура, се посочва в съобщението.
Европейската комисия съобщи, че открива наказателни процедури срещу България и Португалия за неправилно прилагане на правилата за посегателствата срещу информационните системи. Правилата са част от европейското законодателство за борба с киберпрестъпността и предвиждат държавите от Общността да въведат по-строги наказания за престъпления в интернет, включително за широкомащабни кибератаки. Държавите са задължени да подобрят сътрудничеството с установяването на денонощна възможност за връзка.
Комисията е установила недостатъци в португалското и в българското законодателство. България и Португалия разполагат с два месеца за отговор, а след това ЕК може да реши да продължи процедурата, се посочва в съобщението.
10.10.2019, 15:40 часа
558 1
Коментари

Общата Отговорност=Безотговорност

10.10.2019, 21:44 часа
Защо против България ??? Нека управляващите /дето и за чеп за зеле не стават, ама хайде.../ да кажат КОЯ тяхна КАЛИНКА е отговаряла за тези процедури и сега да си понася последствията. Това значи ред и справедливост.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha