Българската икономика е най-конкурентоспособната на Балканите

Българската икономика е най-конкурентоспособната на Балканите Българската икономика е на 49 място в класацията за световна конкурентоспособност според класацията на Световния икономически форум (СИФ). През 2019 г. България се изкачва с две позиции в престижния рейтинг, включващ 141 държави от цял свят. Нейният резултат е 64.9 точки.
Българската икономика е по-конкурентоспособна от повечето икономики в нашия регион. Страната ни е с две места пред Румъния, която е 51. Също така ние се представяме по-добре от Гърция (59 място), Турция (61 място), Хърватия (63 място), Сърбия (72 място), Черна гора (73 място), Албания (81 място) и Северна Македония (82 място).
Тази година най-конкурентоспособна икономика в света е тази на Сингапур, който се изкачва от второ на първо място, като измества миналогодишния лидер САЩ. От първата петица на лидерите отпадат Германия и Япония, на техните места влизат Хонконг и Нидерландия. Първата петица оформя Швейцария. На останалите места от шесто до десето са Япония, Германия, Швеция, Великобритания и Дания.
Една от специфичните черти на тази класация е, че тя не оценява нормите на закона и процедурите, както е в класацията на Световната банка, а взима под внимание субективната оценка на инвеститорите за инвестиционния климат.
СИФ прави класацията от 1979 г., включените в нея 141 икономики представляват 99% от световния БВП. Изследването констатира, че десетилетие след световната финансова криза повечето икономики все още се намират в цикъл, който се характеризира с нисък растеж на производството.
Икономиките, които инвестират в преквалификация на работната сила и укрепването на инфраструктурата, най-добре ще устоят на глобалното забавяне.
„Държавите, които в своята икономическа политика поставят акцент върху инфраструктурата, знанията, изследванията и развитието са по-успешни от тези, които се фокусират само върху традиционните фактори на растеж", подчерта проф. Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос.
10.10.2019, 16:45 часа
1183 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha