За два мандата Тодор Алексиев и екипът му заличиха 20 години безхаберие

За два мандата Тодор Алексиев и екипът му заличиха 20 години безхаберие Само за два управленски мандата, под ръководството на Тодор Алексиев и неговия екип, една от най-малките общини в Северозапада – Хайредин, придоби напълно нов облик. Промените към по-добро сe виждат навсякъде. 
Нито едно от населените места в общината не остана пренебрегнато и встрани от стремежа на местната управа да изгради една по-благоприятна среда за живот на жителите. 
Докато преди само осем години община Хайредин бе почти непроходима и изолирана от останалата част на страната, то сега пътищата са ремонтирани и изглеждат по начин, по който много от жителите на останалите общини в областта могат само да мечтаят. 
Не е пренебрегната и градската среда, в полза на инфраструктурата. 
Във всички населени места на общината бяха изградени редица социални и обществено значими придобивки за местното население.
Благодарение на работата и настойчивостта на кмета Тодор Алексиев продължава ремонтът на улици в селото.  В момента се ремонтират три от тях, а при шест  ремонтните дейности вече са завършени.
През годините управление на Тодор Алексиев и неговия екип централният площад в Административния център на Общината – Хайредин бе напълно реновиран. Изцяло бяха сменени старите и изпочупени плочки. На мястото бяха направени цветни алеи, поставено бе денонощно осветление, както и система за поливане. По главната улица на селото бяха поставени нови пейки и кошчета. 
С  ентусиазъм от по-младите жители на Хайредин бе посрещнат завършилият проект за изграждане на многофункционална спортна площадка. Спортното съоръжение е в експлоатация. На мястото може да се играе футбол, волейбол, бадминтон и баскетбол. Теренът има нощно осветление.
Напълно ремонтиран бе и покривът на ОДЗ „Славейче” в селото. Освежени бяха и помещенията. В новия мандат предстои цялостен ремонт на детската градина по спечелен мащабен проект.
В новия мандат вече ще бъде факт и дълго чакания ремонт на СУ “Васил Воденичарски”, който се забави заради смяна на ръководството на Фонд “Земеделие”. Процедурите за ремонта на училището и детската градина вече са на своя финал. 
СУ “Васил Воденичарски” претърпя много промени, като основната е създаването на две професионални паралелки счетоводство и кулинария, от тях учениците излизат с професия. Те вече знаят какви точно ще бъдат техните реални цели. 
От 2011 г. се възроди традицията на състезанията по конен спорт, така за един ден Хайредин се превръща в столица на конния спорт и събира класни отбори и състезатели от цялата страна. Футболът също се възроди - четири футболни отбора. 
С ограничения си бюджет  Община Хайредин успя да се справи с разбитите улици  във всички населени места на общината, като след закупуването на грейдер улиците бяха подравнени и засипани и хората могат да се придвижват нормално. Отделени бяха средства за ремонт на сграден фонд на всички институции. Беше направен ремонт на защитеното жилище, на детските градини, освежени са и филиалите на детските градини по селата, подпомогнати са пенсионерските клубове със закупуване на отоплителни уреди. Очаква се и откриването на четвърти пенсионерски клуб в Манастирище, за който вече е закупена сграда. 
Читалищната дейност също се развива с помощта на общината. Самодейците са подпомагани и от дарения от частни фирми, бизнесмени и общински съветници. 
През новия мандат предстои реализацията на вече спечелени проекти, свързани с ремонти на улици, училище, детски градини. Ще бъде създаден и общ устройствен план, който ще улесни инвеститорите, които макар и малко на този етап вече обръщат поглед към Община Хайредин. 
Гръцки производител е харесал плодородната хайрединска земя и е закупил терен. Той смята да построи малък завод за промишлено производство на плодове и зеленчуци, като ще бъдат ангажирани 30 работника от общината. 
Други местни инвеститори вече са започнали бизнес. В момента се изгражда предприятие със силозно стопанство, което се очаква да разкрие до 60 работни места. Реализирана е и друга инвестиция от местен земеделец с разкрити работни места, а именно засаждане и отглеждане на десертни лозя. 
Селата в малката община вече придобиват европейски вид. 
Непроходими пътища с огромни дупки и без асфалт вече не съществуват в с. Ботево. Пътищата са изцяло ремонтирани с изграждането на отсечката Хайредин – Ботево – Липница. 
По главните улици са засадени цветни алеи. Създаден бе и пенсионерски клуб „Веселие”, където възрастните хора да се събират и отбелязват своите празници.  
Беше изпълнен и проекта за ремонт на пътя Ботево – Бързина, който доскоро също бе в изключително лошо състояние. Изгради се и параклис. В съседното село Рогозен бе ремонтиран основният общински път - Рогозен – Сираково. 
В населеното място се изгради и модерен Посетителски център, свързан с Рогозенското съкровище. 
В селото бяха изградени и цветни алеи и са положени нови тротоарни плочки по протежение на главната улица.
Под управлението на Тодор Алексиев като общински кмет село Манастирище се превърна в едно от малкото населени места в областта с напълно ремонтирани улици.
В селото беше изградена и нова спортна площадка. С общински средства за местната детска градина бе закупена камина и бе направен освежителен ремонт на помещенията, обзавеждането и на съоръженията в двора на детската градина. 
В Михайлово бе реализиран първият етап от мащабен проект за изграждане на водопровод на селото. През следващия мандат ще  стартира вторият етап от изграждане на водопроводната мрежа, а след това по спечелен проект ще бъде асфалтирана основната улица в селото “Георги Димитров”. 
Бяха построени три детски площадки, които се превърнаха в любимо място за игра дори и на децата от съседните села.
В с. Михайлово също бе създаден и клуб на пенсионера. 
Социалният патронаж в селото е в очакване на цялостен ремонт, като на този етап е подменено оборудването с нови печки, абсорбатори и дограма.
Предстои за училището на село Михайлово да бъде изградена съвременна спортна площадка. В учебното заведение няма физкултурен салон, а то се развива добре и приема деца и от съседни населени места. 
Футболните стадиони в Михайлово, Хайредин и Рогозен са ремонтирани, за да могат местните отбори да приемат гости, а многобройните им фенове спокойно да ги подкрепят. 
В Хайредин се построи цяла нова сграда, включваща съблекални, три бани, обзаведени с бойлери, за да може футболният стадион да отговаря на всички изисквания. Изградена е и предпазна дига на стадиона, която да пази терена от наводнения. 
В момента се изграждат точки за свободен достъп до Интернет. Проектът е финансиран директно от Европейския съюз.  Точките за безплатен достъп ще бъдат разположени на центъра в Хaйредин, Рогозен и Михайлово, договорите вече са подписани. 
Гласувайте за кмет на Община Хайредин за Тодор АЛЕКСИЕВ с № 68 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 
14.10.2019, 13:05 часа
1434 0