Административният съд отхвърли жалба против решение на ОИК-Враца

Административният съд отхвърли жалба против решение на ОИК-Враца С Решение от 14.10.2019 г., тричленен състав на Административен съд–Враца отхвърли жалба на пълномощник на ПП „ВМРО-БНД“ за град Враца, против Решение № 96/03.10.2019 г. на ОИК – Враца, потвърдено с Решение № 1337-МИ/08.10.2019 г. на ЦИК, с което е отказано заличаването на регистрацията на кандидат за кмет на село Бели Извор.
Анализирайки относимата правна уредба и фактите по делото, съдът е посочил, че определенията за държавен орган и администрация на държавен орган са дадени в Закона за администрацията, поради което търговските дружества, независимо от произхода на капитала им не са държавни органи. Престирайки труд в търговско дружество, кандидатът за кмет не работи в държавна администрация и няма задължението да ползва отпуск по време на предизборната кампания. Разширителното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс, би вменило задължения на кандидатите за кмет, работещи в търговски дружества, извън предвидените в закона.
Крайният извод на съда е, че решението на ОИК е прието при спазване на изискванията за кворум и мнозинство, предвидени чл. 85, ал. 3 и ал. 4 от Изборния кодекс и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.
 
14.10.2019, 16:17 часа
1052 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha