Китай въвежда задължително лицево разпознаване за всеки, който иска да си купи нов телефон

Китай въвежда задължително лицево разпознаване за всеки, който иска да си купи нов телефон Китай въвежда задължително лицево разпознаване на всеки, който поиска да си купи нов телефон или да използва мобилна, или фиксирана услуга. Новите мерки влизат в сила на 1 декември и за пореден път повдигат много въпроси относно човешките права в страната, пише онлайн изданието “Кварц”.
В подробен материал журналистите обясняват, че Министерството на индустрията и информационните технологии задължава всеки телеком задължително да сканира лицата на всички хора, които сключват договори с тях. Това не важи за предплатените услуги, които традиционно се предлагат по цял свят. Според китайското министерство това е важна стъпка към “предпазването на легитимните права и интереси на китайските граждани в киберпространството”. Според властите по този начин щели да се намалят интернет и телефонните измами в страната.
Освен задължителното лицево разпознаване, министерството налага забрана за прехвърляне на телефонен номер на друг човек. Те съветват също компаниите да проверят подробно дали всички телефонни номера в страната се използват от хората, на които са регистрирани.
Това е първият случай в света, в който технология за лицево разпознаване се използва по този начин – навсякъде е нужна единствено валидна лична карта, за да сключите договор с мобилен оператор.
Новите правила са добавка към закон от 2013 година, когато Китай въведе регистрация с истинско име за мобилните телефони. Всички потребители трябва да предоставят личните си карти и да бъдат снимани от мобилните оператори, за да получат нов номер. Според по-старите правила всеки потребител трябвало да представи и кратък видеоклип, който да послужи като доказателство, че личната карта наистина принадлежи на този човек.
Новите регулации са част от мерките, които Пекин взима в опит да контролира интернет пространството в страната. Китайският президент - Си Дзинпин е сериозен застъпник на идеята за “кибер сувернитет”. Китайските власти контролират достъпа до огромна част от западни медии и социални мрежи, като “Фейсбук” и “Туитър” са напълно забранени в страната.
Малко след тази публикация на уебсайта “Кварц”, който отразява протестите в Хонконг от самото им начало, достъпът до него и до мобилното му приложение беше забранен за потребителите в Китай – още една стъпка към тотален контрол над информацията онлайн.
15.10.2019, 14:00 часа
1578 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha