В памет на Румен Стоманярски

В памет на Румен Стоманярски 17 октомври 2019 г.
На днешния ден, преди 14 години, внезапно от този свят си отиде обичаният кмет на Враца РУМЕН СТОМАНЯРСКИ.
В онзи мразовит октомврийски ден в цяла Враца нямаше и стрък рязан цвят… Врачани се прощаваха с Румен… И той остана завинаги тук…
Някак закономерно мислите за Румен Стоманярски се преплитат с чутовните битки за кметското място сега. Един бегъл поглед назад разкрива колко много неща могат да се направят за града без да е правителството от твоята партия, без европроекти, без много шум и парвенющина. Вероятно трябва да се припомни на врачани, че театърът и филхармонията не бяха закрити в края на 90-те благодарение именно на намесата на Румен Стоманярски. Рогозенското съкровище се „завърна у дома“ /в Регионалния исторически музей/ благодарение на Румен Стоманярски. А централната пешеходна зона и централният площад „Христо Ботев“ бяха напълно обновени не със средства от Европейския съюз, а със собствен финансов ресурс на община Враца. За футболния отбор дори няма смисъл да отваряме дума – феновете-ветерани знаят защо. Редно е да припомним за останалите далеч времена, в които кметът Румен Стоманярски залагаше в банка семейното жилище, за да осигури заплати на лекари и учители. В трудните години Румен Стоманярски застана на страната на развитието, на страната на тези, които обичаха родния град и хората му. Настояваше да запазим различията си, но да загърбим омразата! Търсеше пътища към човешката радост и болка, към по-добрия утрешен ден. Мнозина си спомнят колко широко скроен, толерантен и почтителен към хората беше Румен Стоманярски. Той беше дълбоко човечен и винаги добронамерен в неспокойното ни всекидневие. Учеше ни, че трябва да се подкрепяме и уважаваме въпреки политическите си пристрастия. Обичаше хората и те му отвръщаха с истинска човешка обич.
Затова, когато оттук-оттам се чуват екзалтирани венцехваления и заклинания кой е най-добрия кмет на Враца, си спомнете, че животът НЕ Е и никога няма да бъде ограничен в една партия, както и да се нарича тя. Той е много повече и се изразява в това – да останеш пример за честност, почтеност и обич към хората!
И винаги ще цитирам казаното от Венелин Узунов - три мандата кмет на община Разград и председател на Националното сдружение на общините в България:
"Румене, ако всеки, на който си помогнал, ако всеки, на който си се усмихнал, ако всеки, който искрено те обичаше, положи само едно цвете на гроба ти, ще се получи грамада от цветя, по-висока от Врачанския Балкан!"

Поклон!

Валя Кръстева
17.10.2019, 10:39 часа
7149 2
Коментари

vraca

17.10.2019, 15:01 часа
DALBOK POKLON 11111

София

17.10.2019, 13:03 часа
Поклон!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha