Огнеборци отстраниха учебна производствена авария във Видин

Огнеборци отстраниха учебна производствена авария във Видин Мащабна тренировка и пожаро-тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин и сектор "Охранителна дейност" Монтана. По време на учението бе симулирано изтичане на амоняк в атмосферата и последвал от това пожар. В операцията се включиха и силите на областната дирекция на МВР, които преустановиха движението по Международния път Е-79, намиращ се в близост до производствената авария. Всичко започна с обаждане на единния номер за спешни повиквания 112. Сигналът бе приет и екипите изпратени на място. Първата фаза бе химическото отцепване на района от специалните екипи, а командването на операцията бе поето от главен инспектор Георги Георгиев, началник на Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин.
"Пристъпихме към свалянето на облака от амоняк, който се движи в посока север, с помощта на разпръснати водни струи, като го атакувахме от изток и от запад. Разузнавателната група продължава да търси пострадали работници вече в сградния фонд", обясни главен инспектор Георги Георгиев.
Какъв е характерът на производствената авария и последвалите от това действия обясни главен инспектор Стилиян Пешев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин.
"Със силите и средствата, които са на дежурство се предприемат първите най- необходими действия. Ако авария наистина е голяма незабавно щом първия пристигнал на мястото на произшествието направи оценка на обстановката и прецени, че трябват още сили и средства се разпорежда и свободният от дежурство състав се извиква", поясни Стилиян Пешев.
В учението се включиха и доброволци от Видин, като екипите демонстрираха висок професионалиизъм. Вследствие на съвместните действия ситуацията бе овладяна, а двама пострадали бяха откарани в Центъра за спешна медицинска помощ към видинската МБАЛ "Света Петка".
17.10.2019, 16:56 часа
634 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha