Не искаме война, обяви президентът на Мексико

Не искаме война, обяви президентът на Мексико Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че правителството има право да освободи един от синовете на Хоакин Гусман - Ел Чапо, съобщават медии.
Той защити решението на властите, след като членове на наркокартел взеха войници за заложници и парализираха северния град Кулиакан в щата Синалоа.
"Това решение беше взето, за да се защитят гражданите. Не можете да се борите с пожар с пожар", обяви държавният глава на пресконференция. "Не искаме смърт. Не искаме война", добави той.
Но решението за освобождаването и настъпилият хаос доведоха до обвинения, че правителството просто е капитулирало пред силата на картела и поставя под съмнение дали президентът може да се справи с насилието в страната.
Според официалната версия Овидио Гусман Лопес е бил задържан в къща в Кулиакан между 15,00 и 17,30 часа в четвъртък, което е предизвикало яростен отговор от картела, принудило властите да се изтеглят от къщата и да го изоставят.
"Залавянето на престъпник не може да струва повече човешки живот", категоричен Обрадор.
Властите съобщиха в петък, че осем войници и един армейски офицер са били задържани и по-късно освободени от престъпниците.
Реакцията на картела изплаши мексиканците. В социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали с тежко въоръжени престъпници от картела по улиците на града с панирани жители. Най-малко 8 души са загинали, а 21 са ранени при сблъсъците.
Стотици престъпници от картела са били разположени по улиците на града, в който живеят 1 милион души. Нападателите блокираха улици с изгорени автомобили или пикапи с картечници с 50-ти калибър.
През юли американски съд осъди мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо, на доживотен затвор без право на замяна. Прокуратурата го обвинява, че е ръководел най-големия наркокартел (Синалоа) в света от 1989 до 2014 г. и че е вкарвал кокаин в САЩ на ден на стойност 10 милиона долара.
19.10.2019, 13:20 часа
542 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha