Прокуратурата във Враца подхваща анонимна брошура срещу Калин Каменов

Прокуратурата във Враца подхваща анонимна брошура срещу Калин Каменов В Общинската избирателна комисия във Враца е постъпил сигнал от Владимир Христов относно брошура със заглавие „Истината за община Враца“. Според упълномощения представител на ГЕРБ тя е с невярно съдържание и цели уронването на авторитета на техния кандидат за кмет Калин Каменов. Към сигнала се приложена и самата диплянка на лист формат А3.
В сигнала се твърди, че на 21 октомври около 7.15 ч. сутринта на много места във Враца са намерени разхвърляни купчини с брошури с цитираното заглавие. Посочва се, че брошурата е анонимна и съдържа неверни твърдения, целящи заблуда и манипулация на гражданите на община Враца по време на провеждащата се предизборна кампания за местни избори 2019 г. Твърди се също така, че брошурата съдържа внушения, целящи злепоставяне на кандидатът за кмет на община Враца Калин Каменов. 
След запознаване с текста на брошурата, ОИК Враца възприема, че от текстовете в брошурата може да се изведе наличието на призив за неподкрепа на Каменов в предстоящите на 27 октомври избори. Същевременно в брошурата липсват данни за авторството й от конкретно физическо лице, или данни за политическия субект от чието име е издадена. 
ОИК констатирали, че е налице нарушение и на разпоредбата на Изборния кодекс, забраняващи използването на материали, накърняващи добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. По тази причина те постановили брошурите да бъдат иззети, като възложили това на кмета на общината.
Общинската избирателна комисия обаче не разполага с правомощия да извършва действия по разследване и установяване на авторите на деянието. По тази причина следва да бъде сезирана прокуратурата във Враца с цел установяване на съставителите и разпространителите на брошурата.
 
22.10.2019, 14:16 часа
1984 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha