Територията на Русия се увеличава заради топенето на арктически лед

Територията на Русия се увеличава заради топенето на арктически лед Територията на най-голямата държава в света се увеличава, констатира руска морска експедиция в Арктическия океан, където бяха открити 5 малки островчета след оттеглянето на ледовете, съобщава „Франс прес“, цитирана от БНР. Новата суша се намира в залив, разположен в архипелага на Нова Земя в далечния Север на Русия.
Руската експедиция, открила петте островчета, е била съставена от около 60 души. Тя за пръв път се е придвижила в тази част на света не с ледоразбивач, каквато е обичайната практика, а с корабче.
По думите на ръководителя на руския Северен флот Александър Мойсеев островчетата преди това били считани за ледници. Той заяви, че топенето на леда и неговото свличане, породени от затоплянето на климата, са довели до откритието.
Новите територии са с размери колкото осем футболни игрища. Между 2015 и 2019 година, топенето на ледовете в Арктика е било най-голямото, регистрирано някога, установи доклад на ООН за климатичните промени, публикуван през месец септември тази година.
23.10.2019, 16:30 часа
355 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha