Оферта в Лом – купуваш гласове и си избиваш парите с обществени поръчки

Оферта в Лом – купуваш гласове и си избиваш парите с обществени поръчки Разследване на bTV разкри схема за купуване на гласове в Лом. 
Във вторник тази седмица медията е получила информация, че в квартал „Младеново” се организира манипулиране на вота в неделя. Репортер влязъл под прикритие и потърсил лидерите на махалата.
Свързвали се с водач на листата за общински съветници на политическа партия. Досега – три пъти член на местния парламент. Предлага своите услуги и се ангажира да съдейства за избирането на общински съветник, за който подставеното лице търси подкрепа.
Предлагат се гласове по 60 лева бройката.
Нова среща на следващия ден. Мъжете описват и модела, по който ще се организира вота в квартала. Хвалят се, че организацията е много добра.
„Има тук 4-5 момчета, които ще работят, ама яко ти казвам. С бусове, с коли, ние ги возим. Влиза вътре, гласува, взима си парите и бега”.
Неформалният лидер в „Младеново” посочва и начин, по който ще се отблагодари, ако поставените лица финансират влизането му общинския съвет. Описва схема за печелене на обществени поръчки.
„До края на декември, има обекти, ще направим всичко възможно да намерим една строителна фирма, софийска фирма. Само за сключване на договор, разбираш ли, работниците ще си бъдат от тук. Взимаш едно пълномощно от оная фирма, идваш правиш договора тук, за дадено училище. Възвръщаме парите”.
В деня за размисъл героят обещава, че ще предостави списъци с имена и ЕГН на потенциалните гласоподаватели. Екипът на медията си плаща за тази гаранция. За да задейства схемата мъжът иска 60 хиляди лева.
Репортерите обаче тказват под предлог, че пари ще се дадат при реален резултат. 
 
28.10.2019, 09:26 часа
1477 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha