Южна Африка е на ръба на водна криза

Южна Африка е на ръба на водна криза Министърът на водните ресурси на Южна Африка призова гражданите да използват водата пестеливо, предаде БГНЕС.
Периодичният й недостиг остави кварталите в централните и северните райони на Южна Африка на сухо през изминалата седмица, докато над страната преминава поредица от горещи вълни.
"Трябва незабавно да започнем да проверяваме сигурността с водата в Южна Африка ", каза Линдиве Сисулу пред журналисти в Йоханесбург.
"Работим усилено, за да избегнем много страховития феномен „Ден Нула“ и вместо това обявяваме ограничения за използването на вода."
Южна Африка наложи ограничения на водата в големите градове като предпазна мярка. В столицата Претория миналата седмица крановете изсъхнаха в предградието Лаудиум в резултат на намаляващите доставки, повредата на инфраструктурата, наред с други проблеми, при най-голямата фирма за водоснабдяване в страната - Rand water.
65-годишната Сисулу е подложена на критики, че не е направила достатъчно, за да осигури вода в градските райони.
Но много части на страната са в условия на засушаване от месеци, което води до смъртта на добитъка и провалена сеитба.
"Промените в климата са реалност и засягат Южна Африка по този начин", отбеляза Сисулу.
Нивата на язовирите в цялата страна са спаднали с 10 до 60 процента в сравнение с 2018 г., показва неотдавнашен доклад на водното министерство.
Компанията, отговаряща за ограниченията на водата, заяви, че поради голямото търсене ще трябва с течение на времето да засили ограниченията за водата, като намалява пускането от резервоарите.
Сисулу призова за спокойствие, като каза, че "няма нужда да се паникьосваме, но има нужда да бъдем предпазливи за начина, по който използваме вода".
Най-ранните дъждове се очакват през декември, „така че сме в дълъг сух сезон“, което ще бъде „все по-дълго, по-интензивно и по-често“, каза тя.
Министърът ще обяви план за водата следващия месец.
Южна Африка е страна с оскъдица на водни ресурси и през 2015 г. регистрира най-ниските годишни валежи от повече от век.
29.10.2019, 11:32 часа
779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha