Пазете се! Скарлатина и ентероколит върлуват във Врачанско

Пазете се! Скарлатина и ентероколит върлуват във Врачанско Нови случаи на скарлатина и ентероколит отчитат здравните власти във Врачанско, научи агенция BulNews. През изминалата седмица са регистрирани два нови случая на заразени със скарлатина в областта, сочат данните на регионалната здравна инспекция. Един жител на областта е повален от ентероколит.
Припомняме, че скарлатината засяга най-вече малките деца. Заболяването е следствие от бактериална инфекция, а след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. То се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане, при разговор или предмети. Характеризира се с внезапно бурно начало, като първите симптоми обикновено са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия.
Ентероколитът пък е сериозно стомашно-чревно разстройство, което протича в две основни форми – остър и хроничен ентероколит. Ентероколитът може да порази лица във всяка една възраст.
Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 18 души, става ясно още от данните на РЗИ-Враца.
През миналата седмица здравните инспектори са извършили 35 проверки на лечебни заведения за болнична помощ, като са издали 3 предписания за предприемане на противоепидемични мерки.
 
30.10.2019, 08:50 часа
1594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha