Увеличение на такса смет се задава от догодина

Увеличение на такса смет се задава от догодина Догодина се очертава увеличение на такса смет, стана ясно от думите на Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. Причината - почти двойното увеличение на отчисленията за депониране на отпадъците - от 57 на 95 лв. на тон, пише „Дума“.
Удръжката се актуализира на 3 години с наредба на МОСВ. Последната промяна е от 2017 г. Досега увеличението бе плавно - с по 5-10 лв. на година, но през 2020 г. е предвиден рязък скок до достигане на минимума в ЕС.
Как това ще се отрази върху таксата, която плащат битовите потребители, предстои да се разбере, но е възможно тя да скочи дори двойно. Чавдарова обаче обясни, че сдружението на общините се опитва да договори по- плавен преход.
Според чл. 71а от закона отчисленията се правят задължително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се ползват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини все още депонират отпадъците, въпреки че има и такива със спечелени проекти по Оперативна програма "Околна среда", които имат модерни съоръжения за третиране и рециклиране и няма да плащат отчисленията.
Законодателството предвижда мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но властите няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. Общините сами трябва да изберат между три варианта за изчисляване на такса смет, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Сега плащането на такса смет става по данъчна оценка.

 
30.10.2019, 11:45 часа
717 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha