Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лева

Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лева Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието и инвестицията в човешки капитал. Финансирането на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците е в размер на 2 милиарда 651 милиона. Очакваме минималната работна заплата за педагогическите специалисти да стане 1 255 лева през 2021 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 година и Проекта на актуализираната средносрочна прогноза за периода 2020 – 2022 г., предаде  Агенция „Фокус“.
Част от тази сума са 360 милиона допълнителни средства за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал и 54,5 милиона за непедагогическия. „Подпомагане на равния достъп и подкрепа на личностното развитие, в това число стипендии, учебници, транспорт, целодневна организация на процеса – 561 милиона. Към работодателите анонсирам и 12, 8 милиона за стипендии за учениците в дуална форма на обучение и подобряване на условията в общежитията“, добави още министърът. По отношение на развитието на детските градини и училищата в бюджета са предвидени 186, 1 милиона за подобряване на материалната база и повишаване на качеството на образователните резултати.
„Предвидени са 116 милиона, в това число 40 милиона за оптимизиране на вътрешната структура на персонала“, посочи министър Горанов. От думите му стана ясно, че по отношение на обучението на студенти и лаборанти във висшето образование ще влязат 499,2 милиона, в това число 51 милиона допълнителни средства за издръжка на студенти и докторанти. Ще продължи и реализирането на мерки, насочени към повишаването на привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители и насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование.
„Това е сред приоритетните мерки, които се надявам, че ще позволят да се преодолее недостига на педагогически специалисти в следващите години“, добави още министърът на финансите. Той изрази надежда до 2021 г. да се постигне заложеното в управленската програма удвояване на средствата за педагогически специалисти спрямо нивото за 2017 година, като в цифри това означава да се достигне сумата от 2 милиарда и 760 милиона.
30.10.2019, 16:15 часа
795 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha