Внимание! Вижте къде във Видинско водата не е годна за пиене

Внимание! Вижте къде във Видинско водата не е годна за пиене Водата в част от видинските села не е годна за пиене, научи агенция BulNews. В 6 села и в Белоградчик са открили опасни бактерии. Направените водни проби от регионалната здравна инспекция от началото на месеца са установили, че питейната вода е бъкана с коли форми и ентерококи.
Изключително голямо количество коли форми е открито в питейната вода в селата Бело поле, Върба, Извоз, Ракитница и Гъмзово. Коли форми над допустимото са открити и в чешма „Батальона“ в Белоградчик. Ентерококи са открити в село Салаш. 
От регионалната здравна служба отбелязват, че при проверките си са установили, че в 6 чешми в села от региона водата не отговаря на допустимите норми. Здравните власти допълват, че за месеца има установени 7 заболели от ентероколит и един от колиентерит, като заразяването им няма връзка с бактериите в питейната вода.
Инспекторите са издали предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.
Припомняме, че ентерококите са анаеробни бактерии, част от които са нормални обитатели на червата при хората. Ентерококите се намират в дебелото черво на човека и животните и се характеризират с ниска патогенност. Присъствието им е показател за фекално замърсяване. Те могат да са възбудители на инфекции на пикочните пътища, инфекции на органите в областта на малкия таз, инфекции на рани особено при лежащо болни, при нарушение на функцията на кожата, при потискане на нормалната микрофлора с прием на антибиотици, имуносупресия.
31.10.2019, 08:30 часа
838 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha