САЩ засилват натиска над Белгия за връщане на терористите от Сирия

САЩ засилват натиска над Белгия за връщане на терористите от Сирия САЩ са готови да осигурят "материална помощ" на Белгия, за да бъдат върнати обратно от Сирия белгийските джихадисти и техните семейства. Това съобщава посланикът на САЩ в Белгия Роналд Гидуиц, цитиран от местни медии.
По думите на посланика расте опасността терористите, задържани в кюрдски затвори в североизточните части на Сирия, да избягат. Той отбелязва, че е възможно също терористи от "Ислямска държава" (ИД) да се опитат да освободят задържаните.
Застрашена е сигурността, не знаем колко време ще удържат кюрдите, казва посланикът. Той добавя, че за САЩ най-добрият подход е терористите да бъдат върнати в държавите, от които произхождат, и там да бъдат съдени. Най-лошото е да не се направи нищо, защото затворниците ще избягат, а някои от тях ще се върнат в Европа, заявява Гидуиц.
Посланикът настоява също Белгия да промени законодателството и да утежни наказанията за тероризъм. По неговите думи вместо пет години затвор, както е по закон сега, терористите в Белгия трябва да получават наказание от поне 20 години лишаване от свобода.
Кабинетът на служебния премиер на Белгия Софи Уилмес е уточнил, че засега няма промяна в становището на правителството, че терористите трябва да бъдат съдени възможно най-близо до местопрестъплението. Посланикът на САЩ отвръща на това изявление, че подобна възможност вече не съществува, след като тази седмица Ирак отказа да приеме от Сирия терористи, които не са иракски граждани. Европейски медии уточняват, че Белгия, Дания, Холандия, Франция, Великобритания, Швеция и Норвегия полагаха усилия в последните месеци техните граждани, присъединили се към ИД и заловени в Сирия, да бъдат съдени в Ирак.
По данни на ЕС около 1100 души са в европейски затвори с присъди за тероризъм, а двойно повече са лишените от свобода, които може да се радикализират. ЕК съобщи вчера, че в Сирия задържаните европейски джихадисти са около 500 души. В Сирия се намират и около 1400 деца на европейски терористи, от които около половината са въдворени в лагери.
По данни на френски организации около 12 000 терористи от ИД, от които около 3000 чужденци от 54 страни, се намират в затвори на кюрдските сили в Сирия. Вашингтон твърди, че от началото на турската намеса в района този месец над 100 терористи са успели да избягат от кюрдски затвори.
31.10.2019, 13:00 часа
580 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha