АЕЦ "Козлодуй" обяви своите нови стипендианти

АЕЦ "Козлодуй" обяви своите нови стипендианти Още осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ „Козлодуй”, след като на 4 ноември подписаха своите договори за включване в стипендиантската програма на централата. Това са студентите бакалаври от специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика” в Технически университет (София) Виктория Мондешка и Тереза Пеева (І курс), Иван Янков (ІІІ курс), Иванина Окяшева (IV курс) и Миглена Вълчкова, готвеща магистратура по „Ядрена енергетика” в същия университет. От Софийски университет „Св. Климент Охридски” са Детелин Паспалов и Александър Георгиев – І курс в бакалавърската програма „Ядрена техника и ядрена енергетика”, и Христо Христов – записал магистратура по „Ядрена енергетика и технологии”.
За първи път стипендианти на АЕЦ ще бъдат и първокурсници. Те се възползваха от възможността за програмата да кандидатстват и ученици, завършили с висок успех средното си образование и записани в редовна форма на обучение в ориентирани към ядрения отрасъл специалности в Техническия и Софийския университет.
От май тази година други четирима студенти вече са стипендианти на атомната централа.
За всички тях АЕЦ „Козлодуй” поема ангажимент да предоставя стипендии по 1000 лева на семестър и да заплаща семестриалните такси на стойността на държавна поръчка до завършване на съответната образователна степен. По време на обучението си младежите ще повишават своите знания и умения в реална работна среда, като провеждат в централата платен стаж и практика.
След дипломирането си те ще се присъединят към екипа на АЕЦ, който ще осигурява дългосрочната експлоатация на ядрените мощности. Студентите споделиха, че перспективата да работят в АЕЦ „Козлодуй” е основното, което ги е мотивирало за участие в стипендиантската програма, както и възможността да се развиват като професионалисти в България.
Ето и мнението на първокурсниците, които от тази есен започват да се обучават по сложните специалности, които са избрали, като стипендианти на АЕЦ „Козлодуй”:
Виктория Мондешка – Аз съм от Козлодуй, родителите ми работят в централата, баба ми и дядо ми също са работили тук. И въпреки че семейната традиция повлия на избора ми на специалност, когато започна семестърът, разбрах, че това е моето нещо, чувствам се на място, интересно ми е и когато завърша, искам да работя в АЕЦ.
Тереза Пеева – В стипендиантската програма на централата много ми хареса възможността, която се дава за работа тук. Условията са чудесни, от теб се иска само да учиш. А какво по-хубаво от това да работиш по специалността, която си изучавал.
Детелин Паспалов – Именно стипендиантската програма на АЕЦ беше причината да запиша тази специалност. Да изучаваш толкова интересна материя и да получаваш подкрепа е огромен шанс за един млад човек, който иска да се развива.
Александър Георгиев – Смятам, че за младите е важно да останем в България, в региона, където сме родени, и тази програма на АЕЦ „Козлодуй” ни дава възможност за това. Аз съм от Враца, знам много за централата, знам, че компанията има невероятно отношение към своите служители, което бе още една причина да стана стипендиант на АЕЦ.
 
04.11.2019, 16:54 часа
3179 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha