Два щъркела останаха да зимуват у нас

Два щъркела останаха да зимуват у нас Ноемврийски щъркели радват жителите на две села в Разградско. Макар че студовете чукат на вратата, поради някаква причина предвестниците на пролетта са останали да зимуват в България – около брега на язовира между самуилските села Ножарово и Богданци.
Местните хора се радват, но същевременно са притеснени за птиците и за това как ще изкарат зимата.
„Всяка година не се случват такива работи, пък е хубаво да се види нещо такова. Ако трябва, ще помагаме, аз ще взема вкъщи да го гледам, те не са опасни животни”, разказва местен жител.
Птиците са свикнали с хората и обикалят около рибарите на язовира. Те пък разказват, че щъркелите си хапват риба и най-вероятно са останали, защото са възрастни, но не са в безпомощно състояние.
В Регионалната инспекция по околната среда и водите нямат официална информация за двата щъркела и уточняват, че присъствието им не означава непременно, че те са бедстващи.
„Основната причина за миграцията на птиците е търсенето на храна. При положение, че има налична храна, е възможно отделни екземпляри да останат, освен това не се знае тези птици къде точно са се размножавали през лятото – дали идват от по-северните части на Европа, дали са от района. Възможно е да са просто от по-северни части и да са намерили храна тук и за това са спрели. Ако могат да летят и намират храна сами, не са бедстващи, така че няма повод за тревога и не е необходимо да се предприемат някакви мерки”, успокои Момчил Петров, който е експерт в РИОСВ – Русе. 
При постъпил сигнал за бедстващи птици екоекспертите извършват проверка на място и само ако е крайно наложително животните се изпращат в спасителен център.
07.11.2019, 11:53 часа
308 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha