Стотици бутилки с алкохол открити в потънал кораб от Първата световна война (видео)

Стотици бутилки с алкохол открити в потънал кораб от Първата световна война (видео) Шведски екип откри стотици бутилки с алкохол в останките на кораб, потънал по време на Първата световна война в Балтийско море.
„Оушън X“, група, специализирана в спасяването на алкохол от корабокрушения, заяви, че тества бутилките от товар, който пътува за Русия, за да провери дали все още са годни за пиене.
Групата е извадила 600 бутилки коняк и 300 бутилки Бенедиктин - билков ликьор - на брега, на 22 октомври, след като ги откри в останките на „Кирос“, потопен от немска подводница през 1917 г.
Бутилките с коняк, произведени от вече несъществуващите дестилатори „De Haartman“ и ликьорът се тестват в лаборатория.
"Условията в Прибалтика са много подходящи за съхранение на този вид напитки, защото е тъмно и много студено", заяви Петер Линдберг, който ръководи експедицията.
„Кирос“ напуска Швеция през май 1917 г. и е потънал в Аландско море от торпедо Екипажът на кораба е оцелял и е бил прехвърлен на друг кораб. По-късно се завръща в Швеция.
Линдберг казва, че неговата група е намирала останките му преди близо 20 години, но е загубила позицията им, откривайки я много години по-късно.
Линдберг и неговият екип са оптимистични, че бутилките са годни, тъй като все още има слой въздух между тапата и спиртните напитки вътре, а много от бутилките с коняк са запечатани с тънък слой калай.
"Стойността на тези бутилки тепърва ще се определя, тъй като конякът е от марка, която не съществува днес", казва Линдберг.
Той се надява, че спиртните напитки могат да бъдат продадени от международни аукционни къщи, където предишни находки са минали под чука, и се надява те да получат висока цена.
"Не знам дали мога да си позволя да запазя бутилка за себе си", допълва Линдберг със съжаление.

07.11.2019, 13:40 часа
1356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha