Две фирми ще отглеждат 50 тона риба в общински язовири в Монтанско

Две фирми ще отглеждат 50 тона риба в общински язовири в Монтанско Фирма от Монтана ще отглежда риба в язовир „Ягодник” край Студено буче. В инвестиционното предложение на дружеството, което има опит в тази дейност е записано, че ще се угояват  20 000 кг риба за консумация – шаран, толстолоб,  амур, сом и бяла риба. След достигане  на пазарно тегло на рибите  част от тях ще се продават, други ще се прехвърлят в прилежащи складови басейни. „Ягодник е  с обща площ 76 дка  и обем 340 000 куб м.
Естественият водосбор, добрият водообмен и проточност подобряват самопочистващите възможности на язовира и са благоприятни за отглеждане на риба, е посочено в инвестиционното предложение. Не се очаква отделяне на опасни вещества във въздуха, водите и почвата.
Фирмата има  договор за ползване на язовира, сключен през юни, а инвестиционното предложение е подадено на 31 октомври. Годишната такса, която инвеститорът трябва да плаща на общината  е 1510 лв.
Друга фирма е депозирала в община Монтана инвестиционно предложение за отглеждане на 30 000 кг риба в язовир „Д-р Йосифово”. Площта на водоема  е 242 дка,  обемът – малко под 500 000 куб. м.
Предвижда се язовирът да се зарибява през лятото и след достигане на определено тегло рибата – обикновено през месеците ноември, декември и януари,  ще бъде улавяна и продавана.
Инвеститорът уточнява, че при стопанската дейност  няма да има замърсяване на околната среда, почвата и водите.
Фирмата има 10-годишен  договор с община Монтана за ползване на язовира, срещу годишна такса от 4 920 лв.
07.11.2019, 14:38 часа
1527 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha