В Румъния се провеждат избори за президент

В Румъния се провеждат избори за президент Днес в северната ни съседка Румъния се провежда първи тур на президентски избори. Очакванията са досегашният президент Клаус Йоханис да спечели втори мандат. Социологическите проучвания показват, че той ще получи около 40% подкрепа на първи тур.
Още трима кандидати имат шанс да се присъединят към него на втори тур. Общо 14 души са се кандидатирали за президент на Румъния. Сред тях е и бившият премиер Виорика Дънчила. Тя и Дан Барна, лидер на опозиционния Съюз за спасение на Румъния, се борят в надпреварата за второто място на балотажа.
Вторият тур е планиран за 24 ноември. Проучванията отново отреждат победа за Йоханис, независимо срещу кого ще се изправи на балотажа. Преди пет години Йоханис победи на балотаж бившия премиер и бивш лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта.
С подкрепата на правителството на малцинството на дясноцентристката Национално-либерална партия на премиера Лудовик Орбан, съюзник, който спечели парламентарен вот на доверие в понеделник, Йоханис може да назначава прокурори, които да са сериозни в борбата с ендемичната корупция, смятат наблюдатели.
Преизбирането му може и да увеличи шансовете на Национално-либералната партия да формира коалиционно правителство след парламентарните избори.
10.11.2019, 13:40 часа
404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha