Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември

Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември През есента организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Здравословното  хранене, съобразено със сезона, може да бъде полезно за здравето, но и изключително вкусно. Ето зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември:

Зеле
Зелето е изключително богато на витамини, минерали и фибри. Има ниска калорийна стойност, а голямото количество фибри го правят пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини.
Затова то е в важна съставка във всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече, отколкото в лимона и портокала. По-полезно е зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си.

Праз
Празът е здравословен и вкусен зеленчук, който задължително ни съпътства през есента и зимата. Много хора не познават качествата на този природен лечител с характерен вкус. Той е добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Препоръчва се при  отоци, подагра, камъни в бъбреците и др.
Също така има и силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици.

Моркови
Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и ни предпазва от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично при инфекциозните заболявания на бронхитите, гърлото и гласните връзки. Морковите подобряват още храносмилането и спомагат отслабването, като в същото време създават усещане за ситост.

Брюкселско зеле
То е изключително полезен  зеленчук, макар и не толкова популярен у нас. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за  зимните месеци. Зеленчукът е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

11.11.2019, 16:53 часа
1067 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha