„Свободна Европа“: Сотир Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия

„Свободна Европа“: Сотир Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е фаворит за позицията на ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщава “Свободна Европа“, позовавайки се на свои източници в парламента. Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича през януари 2020 година. Ако Народното събрание го избере за шеф на КПКОНПИ още сега, той ще напусне поста си предсрочно.
В четвъртък се очаква Висшият съдебен съвет да избере Иван Гешев за наследник на Цацаров за позицията в държавното обвинение. Неофициално източници от ГЕРБ и прокуратурата обясняват, че парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да се случи изборът на Гешев.
Срокът за внасяне на предложения за нов шеф на КПКОНПИ е до следващата сряда. Единият обсъждан вариант бил главният прокурор да бъде предложен от всички партии, за което все още текат разговори. Другият вариант е Цацаров да бъде номиниран само от ГЕРБ, а останалите да подкрепят избора му.
Президентът Румен Радев има възможност да обърка този сценарий, ако отправи запитване до Конституционния съд (КС) дали е допустимо ВСС само да прегласува върнатия от държавния глава избор на Гешев или трябва да проведе цялата процедура отначало.
Евентуалното образуване на такова конституционно дело по запитване на Радев би забавило бързото преизбиране на Гешев, така че то да се размине във времето с назначаването на Цацаров начело на КПКОНПИ.Този вариант е твърде невероятен, защото президентът не може да очаква Конституционният съд да повлияе на избора на Гешев за главен прокурор.
Сотир Цацаров е спряган като възможен шеф на антикорупционната комисия от пролетта, когато започнаха проблемите с имуществото на тогавашния шеф Пламен Георгиев. Вече бившият шеф на КПКОНПИ първо излезе в дълъг отпуск след призива на премиера, а в началото на август подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Валенсия. Другите позиции, за които Цацаров е спряган, са посланик в Турция и шеф на съдебния инспекторат.
13.11.2019, 11:22 часа
653 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha