Над 80% от подрастващите в света страдат от обездвижване

Над 80% от подрастващите в света страдат от обездвижване Над 80% от подрастващите в света не са достатъчно физически активни, най-вече момичетата, според доклад на Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от Франс прес и ТАСС.
Здравните експерти препоръчват най-малко един час физическа активност дневно, за да се подобри здравето на тийнейджърите и за да се предотвратят най-различни заболявания.
Специалистите от СЗО са изследвали физическата активност на 11-17-годишните в 146 страни за периода 2001-2016 г. В проучването са анализирани данните за 1.5 милиона ученици.
В глобален мащаб през 2016 г. 81% от подрастващите, посещаващи училище, не са спазвали препоръките на СЗО за физическа активност. През 2001 г. този процент е бил 82.5 на сто.
Една от главните причини за обездвижването на юношите е "електронната революция", която е променила поведенческите навици на младите хора. Те все повече се застояват пред екраните на компютрите и на мобилните устройства, които ги лишават от движение за дълго време.
На първо място по показатели за физическа активност изследването поставя тийнейджърите от Бангладеш - 34% от тях изпълняват препоръките на СЗО за едночасово движение всеки ден. На последно място в класацията фигурират подрастващите от Република Корея, където физически активни са едва 6%.
Сред "отличниците" в класацията по физическа активност, редом с тийнейджърите от Бангладеш, фигурират и тези от Словакия, Ирландия, САЩ и България.
В глобален мащаб физическата активност при момчетата расте, като от 2001 г. до 2016 г. тя е се е променила от 20% на 22%. При момичетата числата не търпят промяна и за споменатия период остава фиксирана на 15 на сто.
22.11.2019, 14:38 часа
587 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha