Два нови случая на Африканска чума в Русенско

Два нови случая на Африканска чума в Русенско Два нови случая на Африканска чума при диви свине са регистрирани в Русенско.
Данните бяха изнесени от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков на днешното заседание на епизоотичната комисия. Става дума за периода от 15 октомври досега, като последният случай е от 21 ноември в землищата на селата Табачка, Щръклево и Смирненски.
По отношение на свинекомплексите вече е приключила окончателната дезинфекция в село Николово. Взети са проби от обкръжаващата среда и повърхности, за да се установи дали дезинфекцията е била ефективна.
Останалите свинекомплекси са приключили с почистването, а в Голямо Враново дори са започнали процедурата по репопулация на обекта.500 животни - т.н. пробници вече са на територията на комплекса, като целта е да се докаже, че обектът е свободен от вируса на африканската чума и може да се насели поетапно.
Д-р Николай Ненов от ОДБХ-Русе обясни, че по процедура, след 45 дни от животните се вземат проби и ако са отрицателни, се изчакват още 60 дни, след което може да се пристъпи към населване на обекта.
Междувременно от ОДБХ са запознали кметовете на населените места в областта с новите изисквания за терените, предназначени за загробване на умъртвени животни. На заседанието на епизоотичната комисия стана ясно също, че все още няма яснота как е попаднал вируса в промишлените обекти, но се предполага, че това е станало чрез хората.
Центърът за оценка на риска е институцията, която трябва да излезе с обобщена информация и становище относно причината за навлизане на Африканската чума в свинекомплексите.
Няма данни заразата да е пренесена от един обект в друг. На територията на Русенска област има три свинекомплекса, които не са засегнати от Африканската чума - в селата Юделник, Щръклево и Писанец.
26.11.2019, 15:07 часа
297 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha