Фейсбук група дарява инхалатори на педиатрията в Лом

Фейсбук група дарява инхалатори на педиатрията в Лом Представители на фейсбук групата "Форум за Лом" ще дарят осем инхалатора на детското отделение в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в града. За закупуването им са събрани средства от пластмасови отпадъци и парично дарение от китайския инвеститор Цън Цон.
Инхалаторите са изключително необходими в ежедневната работа на отделението, обясни старшата сестра Ани Маркосян:
"Почти всички деца, които постъпват, имат инхалации. Те са с белодробни заболявания, с пневмонии, бронхеолити, които изискват инхалаторно лечение. Така че по този начин осигуряваме във всяка стая по един инхалатор...Обещано ни е от производителите да ни дарят в началото на декември друг инхалатор, който е по-нов, с ултразвук, по-безшумен, по-бърз. Така че от гледна точка на инхалаторите ще бъдем напълно оборудвани."
Потребностите на детското отделение провокират членовете на фейсбук групата "Форум за Лом" да съберат средства и да го подпомогнат. Част от необходимата сума постъпва от стартиралата преди няколко месеца кампания "Пластмаса за благотворителност", обясни Камелия Обретенова от организаторите:
"Няколко месеца активна кампания и вече са събрани 750 кг пластмаси, които са предадени. Решението на групата бе средствата да се оползотворят за нещо, от което има нужда детското отделение. След среща с главния лекар и персонала се каза, че най-крещяща нужда имат от инхалатори. Целта беше да съберем 500 лева, а ние от пластмаса имаме около 100-тина лева. Обявихме, че останалите ще съберем между нас. На секундата откликна китайският бизнесмен Цън Цон и ни дари 1000 лева. Сега вече вървим към втората цел - да се купи апарат, който струва 4 500 лева, с който лесно се откриват вените на децата."
Инициативата постигна една от своите цели - закупи нови инхалатори за педиатрията, но все още е далече от другата си важна задача - да направи Лом по-чист град. Това обясни Емилия Средкова, която е от първите, започнали да събират пластмаса:
"Това е до възпитание, но не ни навежда на мисълта да се откажем. Ние продължаваме, расте групата, повече хора се обединяват около нашата кауза и се надявам един ден наистина да видими по-чист нашия град."
Пунктът на "Пластмаса за благотворителност" е в туристическото дружество. Всеки е добре дошъл да се присъедини, уточняват организаторите.
27.11.2019, 13:25 часа
737 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha