Голямата обиколка на талията е свързана с повишен риск от деменция

Голямата обиколка на талията е свързана с повишен риск от деменция Надхвърлящата 85см. за жените и 90см. за мъжете обиколка на талията може да увеличи риска от деменция дори ако индивидът не е с наднормено тегло, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли мейл".
То е извършено от екип под ръководството на Чо Гум-джоон от Корейския университет в Сеул и обхванало 870 000 души над 65-годишна възраст. Оказало се, че колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-значим е рискът от деменция. При това индексът на телесна маса не е от значение.
Предишни проучвания показаха, че затлъстяването увеличава вероятността от деменция. Сега обаче става ясно, че коремните тлъстини са свързани с особен риск.
Здравословното състояние на половината от участниците било следено най-малко 6 години и половина, като за този период 13 процента били диагностицирани с деменция. Участниците с нормално телесно тегло и голяма обиколка на талията били със значително по-голям риск от деменция.
Изследването не доказва, че коремните тлъстини предизвикват деменция, а че съществува връзка между едното и другото. Авторите на изследването уверяват, че обиколката на талията е по-добър индикатор за излишък от мазнини в сравнение с индекса на телесна маса.
Това се отнася най-вече за възрастните хора, чието телесно тегло може да остане непроменено, ако са загубили мускулна маса в резултат на стареенето и са натрупали мазнини.
02.12.2019, 15:05 часа
432 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha