Престъпен бизнес за милиони завъртяха в Родопите

Престъпен бизнес за милиони завъртяха в Родопите Около 2 000 000 лева оборот от наркотици в Родопите може да се завърти само в рамките на година. И то единствено ако се изчисляват евентуалните печалби от заловените от полицията количества дрога в областите Кърджали и Смолян, сочи анализ на „Родопи voice“.
Средната възраст на извършителите на престъпления, свързани с наркотици в региона е 27 години. Броят на амбицираните да „правят бързи пари“ пък става все по-голям.
85 деяния „притежание и разпространение“ на дрога са регистрирани в рамките на година, сочи последният доклад на Областната дирекция на МВР в Кърджали. Престъпленията пък са с над 20 повече в сравнение с предходни периоди. Зачестяват и случаите на управление на автомобили след употреба на наркотични вещества.
8.9 кг марихуана са били иззети при операции на полицията, 36 стръка канабис, 16.5 кг листна маса. 18 гр хашиш, 184 таблетки екстази, 23.5 гр кокаин в Кърджалийско.
В област Смолян полицаите са спрели от разпространение и употреба 2.5 кг марихуана, 69 кг канабис, 0.1 кг синтетични наркотици, 0.0059 кг кокаин, 0.0031 кг хероин. Въпреки, че в Смолянско престъпленията, свързани с наркотици бележат спад, то общото количество на заловената дрога е със значителен ръст.
20 лева се търгува на улицата грам марихуана в двата региона. Същата е и цената на амфетамина.
„Най-масово използваният и разпространяван наркотик е марихуаната, като се отчита увеличение употребата на синтетичните наркотици - амфетамини и вещества от типа на екстази. Ограничен кръг лица от региона са съпричастни към употребата и разпространението на кокаин“, анализират от дирекцията на полицията в Кърджали.
100 километра е пътят на кокаина до „пазара” в Родопите. За амфетамините разстоянието дори е двойно по-малко. Това пък твърдят пред наш екип отлично осведомени източници с порядките в ъндърграунда в областните градове.
Според тях, кокаинът достига до Кърджали и Смолян от Пловдив, докато „зареждането” с амфета на града край Арда става от Хасково. За километрите разстояние обаче цената на дрогата става друга.
„Ако под тепетата кокаинът струва 80 лева за грам, в Кърджали цената започва от 120 лева. Продуктът допълнително е смесван със стрит аспирин или аналгин. Горчивият ефект е постигнат, количеството става друго, а чистата печалба-по-голяма”, твърдят източниците ни. По думите им, скъпата дрога може да бъде открита дори в нощни заведения.
В същото време амфетаминът става все по-популярна дрога в региона в последните години.
Както вече писахме, разпространението на дрога премина и границата с Гърция. Двама дилъри бяха заловени преди дни от гръцки полицаи в района на ГКПП „Маказа“.
В полицията в Комотини бил получен сигнал, че двама души пътуват с лек автомобил, в който има скрити наркотици. Последвала светкавична реакция и малко след преминаването на ГКПП „Маказа“ автомобилът бил спрян от спецполицаи.
Специално обучено куче открило пакетите с 3 923 грама канабис. Съмненията са, че стоката е била „спазарена“ на едро именно в Родопите.
03.12.2019, 10:38 часа
973 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha