Половината ни ученици не достигат минимална грамотност

Половината ни ученици не достигат минимална грамотност Нови катастрофални данни за грамотността на българските ученици представя международно изследване. Анализът бе представен в Министерството на образованието. 
47% от учениците не са достигнали минималното ниво на грамотност по четене. 53% постигат второ равнище и нагоре. По математика успеваемостта е 56%, по природни науки - 53%.
Изследването е сред 15-годишните ученици и се провежда за седми пореден път. В него са се включили 6000 ученици от 197 училища в страната. Най-много са тези от 9 клас.
На оценка подлежат три области - четене, природни науки и математика. Всяка година областите са едни и същи. Изследването е изцяло компютърно базирано. 79 са държавите, които участват в изследването. 
Българските ученици са между 50-то и 60-то място по четене сред другите държави обясни  министър Красимир Вълчев. 
Основната изследвана област през 2018 г. е умението за четене и писане. Включва се и нова област - гладко четене. Тя влиза в общото оценяване. В България момичетата са с повече точки от момчетата. В София се отбелязва срив на резултатите, като спадът е 30 точки.
На първо място в изследването по четене е Китай с 555 точки. С най-нисък резултат са Филипините. Резултатът на България по четене е 420. Изненада тази година е Естония, която е изпреварила Финландия.
03.12.2019, 14:18 часа
706 1
Коментари

Даскал

03.12.2019, 20:53 часа
Нищо! Нали приемат с тройки из всички ВУЗ-ове . Те това ще са бъдещите управници, медици , пазители и възпитатели...И така - до финала...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha