Наказаха с близо 13 бона шофьор, блъснал и едва не убил дете в Монтана

Наказаха с близо 13 бона шофьор, блъснал и едва не убил дете в Монтана Районният съд в Монтана призна за виновен жител на областния град, който нарушил правилата за движение по пътищата, блъснал малолетно лице и му причинил средна телесна повреда, и го осъди на 1 000 лева глоба и обезщетение от 10 000 лева за пострадалия.
На 17 януари 2018 г. на бул. „Монтана” в Монтана А.А. при управление на лек автомобил ,,Фолксваген Голф“ нарушил правилата за движение по пътищата като не е съобразил скоростта на управляваното от него МПС със състоянието на пътя - заснежено платно и на превозното средство - неизправно МПС; със засиления трафик на автомобили и пешеходци в края на работния ден в жилищна зона; както и с ограничена видимост от паркирали от двете страни на пътното платно автомобили и не е направил необходимото да спре автомобила при пресичане на пътното платно от пешеходеца - малолетния П.В.  
Водачът по непредпазливост причинил на 10 годишния П.В. средна телесна повреда - травма на главата със сътресение на мозъка, водеща до разстройство на здравето, временно опасно за живота на П.В.  – престъпление, за което законът предвижда до три години затвор или пробация. Тъй като престъплението е извършено от А.А. по непредпазливост и той не е осъждан, съдът го освободи от наказателна отговорност и го наказа с  глоба в размер на 1000 лева, която да заплати в полза на републиканския бюджет, както и го лиши от право да управлява МПС за срок от осем месеца.  
Съдът обяви А.А. за невинен по обвинението, че е избягал от местопроизшествието - не е подал сигнал до тел. 112, не е изчакал екип на МВР и не е направил необходимото да установи здравословното състояние на пострадалия и да му окаже помощ. Подсъдимият бе оправдан и по обвинението, че след произшествието е извършил непристойни действия - държал се агресивно, псувал и обиждал на висок глас малолетния П.В. и свидетелка на случая. А.А. бе осъден и да заплати на А.В. - баща и законен представител на малолетния пострадал, 10 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, както и 1200 лева деловодни разноски и 400 лева по сметка на районния съд в Монтана - държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. Той трябва да плати  и 718.53  лева, изплатени разноски и възнаграждения на вещи лица по сметка на Окръжна прокуратура – Монтана.  
Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред окръжния съд в Монтана.
05.12.2019, 09:30 часа
2407 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha