Психиатърката, източила от Здравната каса над половин милион, обжалва ареста си

Психиатърката, източила от Здравната каса над половин милион, обжалва ареста си Психиатърката, източила над половин милион лева от Здравната каса с фиктивни медицински протоколи и рецепти, обжалва днес пред Окръжния съд в Пловдив наложената ѝ от Районния съд под тепетата мярка за неотклонение "задържане под стража". 
49-годишната д-р Инна Бончева бе арестувана преди седмица след специализирана съвместна операция на Икономическа полиция и ДАНС. От началото на 2017 г. до 2018 г. лекарката е създавала фиктивни диагнози и е издавала фиктивни документи, с които след това от аптеката са вземани скъпо струващи лекарства за лечение на параноидна шизофрения. Бончева използвала за това "мулета", на които заплащала 10% от продажната цена на лекарствата, които пласирала на черно.
Изписвани са медикаментите  Ксеплиом, Тревикта и Зипадера. Всяка ампула от тях струвала между 700 и 900 лева. Трите лекарства се предоставят на пациентите само, ако имат специални протоколи, заверявани и разрешавани от НЗОК, като пациентите ги получават, след като представят рецепта от лекаря си и рецептурна книжка. 
Медикаментите били изписвани на абсолютно здрави хора, някои от които се намирали и в чужбина, а също и на пациенти с леки психически увреждания, които иначе ползват много по-евтини лекарства. Тези хора даже нямали представа, че "страдат" от параноидна шизофрения. 
След като се сдобивала със скъпите препарати, д-р Бончева ги продавала на половин цена на черния пазар, а 90% от припечеленото, влизало в джоба ѝ. При обиските от бюрото на психиатърката бил иззет и силиконов печат на Здравната каса в Пловдив. 
Срещу лекарката са повдигнати обвинения за измама в големи размери и документно престъпление. Законът предвижда за това от 1 до 8 години затвор и конфискация на една втора от имуществото ѝ. 
05.12.2019, 09:41 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha