Половин час бързо ходене дневно може да предпази мъжете от диабет

Половин час бързо ходене дневно може да предпази мъжете от диабет Датски учени твърдят, че е възможно рискът от диабет да бъде намален с ежедневна умерена физическа активност, съобщи в. "Дейли мейл".
Известно е, че заседналият начин на живот може да увеличи риска от здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.
Учените от университета на Копенхаген установили, че обикновени дейности, като бързо ходене или работа в градината само 30 минути дневно, увеличават нивата на хормон, който потиска апетита и намалява кръвната захар.
Резултатите обаче се проявяват само при мъже. Според специалистите това може да се дължи на физически разлики между мъжете и жените, и на факта, че жените общо не се претоварват толкова.
За изследването учените са разгледали връзката между ежедневната физическа активност и хормон, който може непряко на намали опасността от диабет. Този хормон - глюкагон-подобен пептид-1, потиска апетита, стимулира производството на инсулин и помага за сваляне на нивата на кръвната захар.
Предишно изследване показа, че упражненията могат да предизвикват отделяне на хормона, но резултатите бяха неокончателни. За да проверят тази теория холандските учени са работили с повече от 1300 мъже и жени, като са ги наблюдавали ежедневно.
Нивата на хормона са измервали преди и след като пият глюкоза - давана на хора, които са прекалено слаби, за да се хранят, което е равностойно на това човек в преддиабетно състояние да получи рязко покачване на кръвната захар. По този начин специалистите са определяли доколко физическата активност се е отразявала на секрецията на хормона.
Резултатите показват, че 30-минутно движение с умерена активност увеличава нивата на хормона при мъжете, но не и при жените. Вероятно причината е, че жените били активни средно по 20 минути дневно.
06.12.2019, 13:33 часа
679 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha