Скандал! Кметът на община Ружинци получава над 3 400 лв. заплата

Скандал! Кметът на община Ружинци получава над 3 400 лв. заплата Кметската заплата в най-бедната община у нас - Ружинци, е 3414 лв. Там живеят малко над 3 хиляди жители, което е под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община.
По данни на Националния статистически институт общината е една от трите в България, в които над 50% от хората живеят под прага на бедността.
Освен това от 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за такава.
Възнаграждението на кмета Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв. Общината има и 11 общински съветници.
По думите на Александров, той заема ръководна позиция, която предразполага за висока заплата. Той обясни, че тези пари не отиват за неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност.
Местните разказват, че кметът работи за селото, но като се вземат предвид ниските доходи, жителите на Ружинци смятат, че кметското възнаграждение е несправедливо.
Кметът на Ружинци се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км. асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село.
Председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения.
Бившият кмет на Столична община Александър Каракачанов заяви пред bTV, че настоящият закон е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.
По думите му, малките общини са се превърнали в социална дейност, която да поддържа живота на хората. Причина за това е, че няма държавна политика, която да развива производството.
"Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение", коментира бившият кмет.
06.12.2019, 14:11 часа
1984 1
Коментари

алчност

06.12.2019, 17:43 часа
Тоя юнак, барабар с общ. съветници и общинските чиновници ще усвоят близо 40% от бюджета на общината! А после рeват за допълнителни пари от държавния бюджет!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha