Празничен курбан и водосвет за Никулден направиха в храм „Свети Николай“ в село Борован /снимки/

Празничен курбан и водосвет за Никулден направиха в храм „Свети Николай“ в село Борован /снимки/ Днес е един от най-важните православни празници. Никулден е ден за почит към свети Николай Чудотворец и празник на рибарите, моряците и банкерите. Празникът има важно място в българската традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. 
В този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за Никулден.
В храм „Свети Николай“, днес беше отслужен празничен водосвет. Под патронажа на кмета на Борован инж. Десислава Тодорова бе организиран курбан за здраве на жителите и гостите на общината. Около 70 килограма риба и боб чорба се раздадоха на всички миряни присъствали на празничния водосвет. Дарение на рибата бе направено от управителя на „Акваленд - БВБ“ ООД, София.
Дарения за църквата във вид на сладки, плодове хляб и вино направиха още Красимир и Стефка Врачовски, Мария Петрова и Петър Станев.
06.12.2019, 14:54 часа
1107 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha