Мая Манолова: Бойко Борисов разказа басня за „независимия" прокурор

Мая Манолова: Бойко Борисов разказа басня за „независимия" прокурор Мая Манолова определя предложенията на премиера и кабинета като безполезни, противоконституционни и представляващи симулация на съдебна реформа, пише "Офнюз".
„От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. „независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура". 
Това написа Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ" в страницата си във Фейсбук по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на „независимия" прокурор. 
Според Манолова става дума за „съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции“. 
Манолова смята, че такава „може да се постигне единствено и само с промени в Конституцията", каквато премиерът „съзнателно не предприема".
Тя е категорична, че правителството „предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на т.нар. „независим" прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма „независим" прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата". 
„Според правителството фигурата на „независимия" прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор", казва още Манолова и добавя, че вместо тези промени, могат да се предприемат полезни и ефективни реформи. 
„Днес премиерът не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции. Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине", смята още Манолова. 
По думите й „предложените промени са очевидно противоконституционни и след като кабинетът ги приеме „спешно", все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд". 
В края на позицията си Манолова е скептична, че „опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине".
08.12.2019, 13:22 часа
1302 1
Коментари

нагла си!

09.12.2019, 14:39 часа
Баснята беше, че ти си независима, лелче!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha