Грипът идва! Ваксините в Монтана стигнали само за 50 човека

Грипът идва! Ваксините в Монтана стигнали само за 50 човека Грипната вълна се разраства с пълна сила, а противогрипните ваксини в Монтана се оказаха кът, научи агенция BulNews. Това признават и експертите от регионалната здравна инспекция в областния град, които поясняват, че по време на противогрипната кампания са имунизирани едва 50 човека. Причината за малкия брой ваксинирани е недостиг на противогрипна ваксина в аптечната мрежа.
Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции през ноември в Монтана е 180.68 на 10 000 души население, като стойностите са далеч от епидемичните.
Експертите напомнят, че грипната епидемия закъснява заради топлото време, но се очаква в края на януари да достигне пика си. Очаква се да ни атакуват четири грипни щама и от двете групи – А и Б.  От тези щамове много по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях.
От здравната инспекция допълват, че през миналия месец на територията на областта са регистрирани общо 261 заразни заболявания, като броят им се е увеличил двойно. От групата на чревните инфекции са регистрирани 93 заболели, срещу 79 за същия период  през миналата година. 85 са случаите на гастроентерити и  ентероколити, а 8 са заразените за месеца с вирусен хепатит тип А.
От групата на дихателните инфекции са съобщени 149 случая, като 134 са заболели от варицела, 14 от морбили и един от туберкулоза. Засечени са и 3 случая на лаймска борелиоза, 9 са повалените от вирусен хепатит тип В и двама от вирусен хепатит тип С. През отчетния месец има регистриран 1 случай на СПИН/ХИВ и 4 случая на ламблиоза.
13.12.2019, 08:30 часа
1098 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha