Глобиха член на избирателна комисия в Монтана, гласувал два пъти за президент

Глобиха член на избирателна комисия в Монтана, гласувал два пъти за президент Районният съд в Монтана освободи от наказателна отговорност и наказа с глоба от 1 000 лева член на секционна избирателна комисия, който на изборите за президент и вицепрезидент на Р България през 2016 г. упражнил два пъти избирателното си право. Според закона това е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда пробация и глоба от 500 до 2 000 лева.
След приключване на изборите била извършена проверка от ГРАО, която установила, че обвиняемият К.А.Х. е упражнил на 13 ноември 2016 г. в Монтана два пъти избирателното си право – и в СИК №51 и в СИК №46. Образуваното досъдебно производство установило, че К.А.Х. бил член на СИК № 51, която се намирала в сградата на Пето СУ в Монтана и имал право да гласува в същата секция. Поради това той попълнил декларация, бил дописан в избирателния списък и упражнил избирателното си право. Според избирателните списъци К.А.Х. следвало да гласува в съответствие с постоянния си адрес в СИК №46, която се намирала във ФСГ - Монтана. Проверката на избирателните списъци и направените графологични експертизи установили, че той гласувал и там. Пред съда 36-годишният К.А.Х. не се призна за виновен.
Като изслуша свидетелите и анализира събраните доказателства, съдът прие, че обвиняемият Х. е осъществил състава на престъплението против политическите права на гражданите, като е гласувал два пъти при един избор и го призна за виновен.  
Като взе предвид постъпило от Районна прокуратура -Монтана постановление за освобождаване  на обвиняемия К.А.Х от наказателна отговорност и налагане на административно наказание и обстоятелствата, че Х. е неосъждан и досега по отношение на същия не е прилагано освобождаване от наказателна отговорност, а имуществени вреди от престъплението не са причинени – деянието е формално и не предвижда настъпване на вредоносен резултат, съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание „Глоба“ в размер на 1 000 лева в полза на републиканския бюджет. К.А.Х. бе осъден и да заплати по сметка на областната дирекция на МВР в Монтана 167.04  лева деловодни разноски – възнаграждение и разноски за вещо лице.
Решението може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Монтана в 15  дневен срок.
 
 
13.12.2019, 09:50 часа
746 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha