Намаленият прием на калории защитава сърцето

Намаленият прием на калории защитава сърцето Специалисти от университета Дюк в Северна Каролина установиха, че ако ежедневният калориен прием се намали с около 300 калории, се подобрява функционирането на сърцето и се намалява рискът от сърдечносъдови болести, съобщи сайтът MedicalXpress.
Изследването обхванало 218 здрави участници под 50-годишна възраст. През първия месец от изследването доброволците се хранели 3 пъти дневно, което позволило калорийният им прием да се намали с една четвърт. При това те избрали един от 6 хранителни режима, изхождайки от културните си предпочитания и потребностите си. След това на участниците било предложено да се придържат две години към въпросния хранителен режим. Те ограничили приема на калории със средно 12%.
Резултатите показали, че участниците намалили телесното си тегло с около 10 процента, като отслабването било до голяма степен свързано с намаляване на мастната тъкан. Освен това бил намален броят на биомаркерите, свързани с риск от метаболитни заболявания и хронични възпаления, допринасящи за развитие на рак, сърдечносъдови болести и намаляване на когнитивните функции.
По мнението на учените, дори хората със здравословно телесно тегло или с няколко килограма излишно тегло могат по този начин да нормализират кръвното си налягане, нивото си на холестерола и кръвната захар.
 
18.12.2019, 08:48 часа
685 1
Коментари

Учен недоучен

19.12.2019, 22:03 часа
Нула калории е много приятно на ден. Даже минус калории е хуманно . Раздавайте си калориите и ще ви назначат "калорифер " в някой офис . Всичко е вредно. Най-полезно е да си жив. За да плащаш. А калориите - за другите. :)
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha