Бурни дебати в общинския съвет заради увеличената такса смет във Враца /снимки/

Бурни дебати в общинския съвет заради увеличената такса смет във Враца /снимки/ От другата година жителите на община Враца ще плащат по-висока такса за смет, решиха днес врачанските общински съветници. Тя се увеличава минимално, с 0.75 промила. До сега таксата за физическите лица бе 0.25 промила, а от януари 2020 г. се увеличава на 3 промила. Изменението бе прието с 28 гласа „За“, 5 „Против“ и 2 „Въздържал се“. 
Предложението бе направено от д-р Иво Ралчовски по време на разглеждането на докладната за определяне на годишната стойност за услугите по събиране и транспортиране на битови отпадъци. Против увеличението на таксата смет за физическите лица бяха местните сенатори от групата на БСП. Те направиха предложение тя да не се увеличава за физическите, а за юридическите лица, където спадат и училищата, културните институции и общинските сгради да бъде намалена с 1.5 промила. Предложението дойде от Момчил Младенов, който твърдо подчерта, че цената на услугата е станала непоносима за бизнеса. То обаче бе отхвърлено с 5 гласа „За“, 19 „Против“ и 2 „Въздържал се“.
Докладната за определяне на местните данъци и такси, която бе внесена за разглеждане от кмета Калин Каменов предизвика бурни дебати, които продължиха повече от час. Наложи се дори да се даде 10-минутна почивка, за да се разгледа отново план-сметката. В изказванията се включи дори кметът на село Бели извор Кирил Илиев, който изказа мнение, че сметосъбирането по селата трябва да се извършва по-често, а магазините там трябва да имат отделни контейнери. Той припомни и за обещаните специални контейнери за събиране на зелени отпадъци, които са от крайна необходимост, за да се намали замърсяването в малките населени места.
В отговор на препоръките му зам.-кметът Мария Попова поясни, че в заложената план-сметка по чистотата за 2020 г. трябва да бъдат закупени 444 специални контейнера за събиране на зелени отпадъци, които до края на другата година ще бъдат раздадени в кметствата. Обещано бе да бъдат закупени и допълнителни кофи за селата и извозването им да бъде три пъти месечно. Магазините пък имали опция да си поръчат контейнери за смет, но много малко се възползвали от тази услуга.
В крайна сметка от групата на БСП бяха категорични, че с приемане на план-сметката за чистотата се натоварва обикновеният човек и за това са били твърдо против направеното предложение. Те настояха след като се повишават таксите и данъците да има по-стриктен контрол къде отиват събраните пари и да се влагат там, където е необходимо.

 
19.12.2019, 13:02 часа
5966 6
Коментари

Сметна палата

20.12.2019, 17:53 часа
В докладната пише едно, д-р Ралчовски предлага друго, което се приема! Къде са финансистите на Община Враца и бюджетната комисия на Общински съвет? Какви средства се гарантират да се съберат през 2020 год. и как ще се разпределят по направления ??

цецка цачева

19.12.2019, 19:43 часа
стига сте писали глупости. В града ни се направиха много подобрения и е нормално да се вдигнат леко данъците. Аз съм склонна да плащам и по скъпа вода стига да не се случи като в Перник. А тол таксите са логични при повишеното качество на пътищата.

герп

19.12.2019, 17:13 часа
кметчето е спечелил изборите честно ама друг път

резил

19.12.2019, 16:34 часа
Увеличението е ''МИНИМАЛНО''- със 0.75 промила, т.е. от 2,25 на 3.0 промила.Това са 30 %.Браво на тези маймуни т.н. Общински съветници.

v

19.12.2019, 14:54 часа
Мотиви за увеличението: 1.Проектът за "Компостиращата инсталация" няма никакъв напредък. Няма да има и през 2020!!!! 2.На ОП"БКС" през 2019 год. не се оказва контрол за изразходване на пранираните средства!!! Няма да има и през 2020!!!!

честито

19.12.2019, 13:17 часа
честито много ми харесва как партията-майка след изборите почна на всякъде да вдига данъците и таксите. Сега и водата ще ви я вдигат май. Явно общините са затънали яко в дългове.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha