Брадва! В Монтана вдигат такса "смет" с 25%, от БСП са против

Брадва! В Монтана вдигат такса "смет" с 25%, от БСП са против По-висока такса „смет” ще плащат гражданите на Монтана през 2020 г. С 20 гласа „за”, 9 „против” и 3 „въздържал се” общинските съветници приеха таксата смет да е 3,86 промила върху данъчната оценка на имотите. Така при 100 % изпълнение трябва да бъдат събрани 5 467 000 лв.
Те ще бъдат харчени за събиране, извозване и обезвреждане на битовете отпадъци, както и за поддържане на чистотата в града и населените места в общината. Най-много - 2 630 000 лв., са предвидени за почистване на улици, паркове и обществени места. За проучване, проектиране, експлоатация и мониторинг на депата за битови отпадъци включително и отчисленията по Закона за управление на отпадъците  са предвидени 1 800 000 лв. За осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци 257 000 лв. и за събиране и транспортирането им до депото 782 000 лв.
В почти едночасовия дебат  Валентин  Петров от групата „НДСВ – ДПС“ попита, дали не е възможно преди да бъде приет новия размер за такса „смет” „още малко да се поразмисли” и тя да бъде обсъдена по-детайлно.
От БСП пък заявиха, че не подкрепят предложението. В изказването си Камелия Трифонова обърна внимание, че задължителния анализ на разходите за чистота и поддържане на обществените площи и паркове  не е предоставен на съветниците.
„Преди две години такса смет е повишена с 50 %  и не е ясно дали са използвани всички възможности за оптимизиране на разходите. И даде няколко примера: за гориво с цена 2,50 лв/л, 500 000 лв. за почистване и поддържане на парковете, 9,21 лв/ч за ръчно метене на улиците.”
В отговор д-р Л. Джурджов от ГЕРБ попита дали искаме ли да живеем в европейски град и припомни, че всяко нещо си има цена и тя трябва да бъде платена.
Кметът Златко Живков аргументира предложението си основно с повишената екотакса, която всички общини в страната плащат за депонирането на отпадъци. В момента Монтана дължи 1,2 млн. лв. за това, а догодина екотаксата скача от 57 на 69 лв.
„Това означава, че ще ни трябват още пари и те трябва да бъдат платени”, подчерта няколко пъти кметът. „Подкрепата Ви е нужна, но изпълнението е тежко бреме” , заяви в заключение Живков. И добави, че не може да има връщане назад.
Подробната план – сметката с приложения за дейностите и разходите по тях е  публикувана на интернет страницата на община Монтана.
В началото на заседанието съветниците одобриха предложение за кандидатстване с проект по „Красива България” за осигуряване на енергоспестяващи мерки на детска ясла  2 в жк „Пъстрина”. Общата стойност на проекта  е 277 000 лв, като 70% от сумата осигурява общината, а 30 % „Красива България”.
Съветниците одобриха предложението инж. Иво Иванов да представлява община Монтана в общото събрание на НСОРБ, като другият представител на общината е кметът Златко Живков.
20.12.2019, 10:45 часа
3615 1
Коментари

герп

20.12.2019, 15:32 часа
от БСП са против а цялото население иска увеличение с 50 процента ,Долу БСП
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha