Испански съд изслуша Асандж като предполагаема жертва на шпионаж

Испански съд изслуша Асандж като предполагаема жертва на шпионаж Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше изслушан вчера от испански съдия във връзка с негова жалба срещу испанска компания от сферата на сигурността. Асандж обвинява фирмата, че го е шпионирала в полза на САЩ, докато живееше в посолството на Еквадор в Лондон, дало му убежище, предаде БТА.
48-годишният австралиец е в затвор в Лондон в очакване през февруари евентуално да бъде екстрадиран в САЩ. Там би могъл да бъде осъден на 175 години лишаване от свобода за публикуването на стотици хиляди американски секретни документи на сайта "Уикилийкс".
Адвокатите му обаче разчитат на разследването за шпионаж, на който според тях Асандж е бил обект, за да поискат от Лондон да откаже да го предаде на САЩ. "Доволни сме, че Асандж успя да свидетелства за предполагаемото шпиониране, което вероятно е било координирано от САЩ", каза снощи пред журналисти в Мадрид един от защитниците му, Айтор Мартинес.
Адвокатите на Асандж твърдят, че разполагат с многобройни доказателства за записи, направени със скрити микрофони и камери, с данни на компанията и свидетелства на бивши служители. "Смятаме, че започналата процедурата за екстрадирането му трябва да бъде прекратена, тъй като в САЩ няма гаранции, че ще бъдат спазени правата му", допълни адвокатът.

 
21.12.2019, 14:30 часа
734 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha